Lantis verhuist naar en wordt partner van The Beacon

Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, neemt begin volgend jaar zijn intrek in The Beacon, het voormalige Tolhuis aan de Sint-Pietersvliet dat een herbestemming kreeg als business- en innovatiehub. De huidige locatie van Lantis, de Friendship-building aan de Rijnkaai waar Lantis een verdieping huurt, is te klein geworden voor de ruim 200 medewerkers van het project. Bovendien wordt het gebouw, in Antwerpen beter gekend als “de Chiquita-building”, binnen afzienbare tijd afgebroken om plaats te maken voor nieuwe woonruimte.

De zoektocht naar nieuwe kantoorruimte werd daarom enkele maanden geleden opgestart. Naast de locatie, de nieuwe kantoren liggen op een steenworp van de huidige locatie, biedt The Beacon ook op inhoudelijk vlak een enorme meerwaarde voor Lantis.

“Wij moeten de Oosterweelverbinding future proof bouwen”, zegt Luc Hellemans, algemeen directeur van Lantis. “Maar in de bouwsector staan innovatieve en disruptieve technologieën nog in hun kinderschoenen. Vaak wordt er teruggegrepen naar eerder kleine verbeteringen zoals duurzaam materiaalgebruik of het digitaliseren van bepaalde processen. Daarom moeten wij als bouwheer onze partners stimuleren om meer radicale innovaties toe te passen op ons project. Onze aanwezigheid in The Beacon, dat een innovatief netwerk wil uitbouwen rond disruptieve technologieën, zal ons vooruit helpen in onze ambitie.”

Gebouw krijgt make-over

Vooraleer de verhuisdozen worden ingepakt, is er nog wat werk aan de winkel. Het Tolhuis voldoet namelijk nog niet aan alle hedendaagse energie- en kwaliteitseisen. Daarnaast krijgt ook de buitenkant van het gebouw een opfrisbeurt. Eens die werken klaar zijn, volgt de inrichting van de verdiepingen waarop de Lantis-medewerkers actief zullen zijn. Zij zullen er werken volgens het principe van activiteit-gebaseerd werken. Dat wil zeggen dat je een werkplek kiest in functie van je activiteit. Om dat principe mogelijk te maken, zullen er verschillende type ruimtes worden ingericht. Begin 2020 moet de hele operatie afgerond zijn.

Zo zal het nieuwe Tolhuis er van de buitenkant uitzien…

Overigens verhuizen niet alleen de Lantis-medewerkers naar The Beacon. Ook het team van intendant Alexander D’Hooghe krijgt er een onderkomen. Daarnaast zullen de toekomstige aannemers van de Oosterweelverbinding ook gevraagd worden om in The Beacon te werken.

“Lantis staat voor Leefbaar Antwerpen door Innovatie en Samenwerking. Die samenwerking trekken we stevig door, door één gezamenlijke werkvloer te creëren voor onze bouwpartners”, licht Luc Hellemans toe.

Lantis wordt partner van The Beacon

De aanwezigheid van Lantis in The Beacon versterkt niet alleen de samenwerking binnen het project, het zal ook voor een versnelling op vlak van innovatie zorgen. Want naast de fysieke aanwezigheid in The Beacon, wordt Lantis een van de partners van The Beacon. Lantis treedt daarmee toe tot een ecosysteem van partners als de stad, de haven, imec, de Universiteit Antwerpen en de technologiefederatie Agoria die werken rond innovaties op het vlak van slimme haven, slimme gebouwen en slimme mobiliteit. Het doel van The Beacon is om Antwerpen en de regio daarrond uit te bouwen tot een slimme regio dankzij technologische vernieuwingen die gebaseerd zijn op Artificiële Intelligentie en Internet of Things.

Lantis zal zich binnen The Beacon zeer specifiek toespitsen op alle uitdagingen die met slimme mobiliteit te maken hebben. Welke impact zal bijvoorbeeld de evolutie van autonome voertuigen hebben op het Oosterweelproject? Daarnaast zal er dankzij de aanwezige technologie ook een zogeheten ‘digital twin’ van het project kunnen gemaakt worden, een virtuele realiteit waarbinnen incidenten kunnen gesimuleerd worden of de calamiteiten bestrijding kan getest worden.

We staan aan de vooravond van een zeer ingrijpende verandering in onze vertrouwde omgeving. Dankzij dit soort partnerships bouwen we samen aan een betere regio en een betere toekomst voor ons allen”, besluit Luc Hellemans.