De Oosterweelverbinding
In Antwerpen kan je er niet meer naast kijken: de bouw van Oosterweel, het grootste infrastructuurproject van Europa, draait op volle toeren.
In 2024 zetten onze werven reusachtige stappen vooruit. Op Linkeroever zijn de meeste werken voor de Oosterweelverbinding al achter de rug. Het knooppunt van Antwerpen-West is compacter en veiliger geworden en maakte ruimte voor extra groen. Op de rechteroever verrees de Bypass, de tijdelijke snelweg langs het viaduct van Merksem, in sneltempo. Tegen eind 2025 kan die deels in gebruik genomen worden. Met het plaatsen van de eerste damwanden, baggerwerken en de aanleg van werkeilanden gingen de hoofdwerken aan de Kanaaltunnels van start. En ondertussen zijn de acht delen van de nieuwe Scheldetunnel bijna klaar voor hun spectaculaire trip van Zeebrugge naar Antwerpen.
In balans met de omgeving
De Oosterweelverbinding kan alleen slagen, als we het project uitvoeren in balans met de omgeving. Ook in 2024 ging Lantis voortdurend op zoek naar draagvlak. We gingen in interactie met buurtbewoners en stakeholders via een hele reeks kanalen. En met succes: uit onze bevragingen blijkt dat meer mensen kennis en begrip hebben van het hoe, wat en waarom van Oosterweel.
Een nieuwe standaard in de bouwsector
Lantis wil met de Oosterweelverbinding een nieuwe standaard voor de bouwsector in dit land neerzetten. Van vernieuwende contractvormen tot een strikte veiligheidscultuur op de werven. Van dataverwerking tot talentbegeleiding. Van meertalige welkomstpakketten voor anderstalige werknemers tot win-wins op vlak van milieuzorg. Niet alleen wàt Lantis bouwt is belangrijk, ook de manier waarop.
Mara Ririassa, Algemeen directeur bij Max Bögl Nederland B.V.
“Vandaag ben ik naar Antwerpen afgereisd om deel te nemen aan de Masterclass NEC 4, een innovatieve contractvorm die in het teken staat van samenwerken. Mooi om te zien dat Lantis durft te pionieren met deze contractvorm die bij ons nog niet bekend is. We zijn geïnspireerd! Bedankt voor het delen van de kennis Lantis.”
Infrastructuur voor decennia
Lantis wil niet enkel maar bouwen. We staan ook in voor de exploitatie, het beheer, en het onderhoud van onze projecten. Zodat ze nog vele generaties meegaan.
De bouw van de Oosterweelverbinding duurt meer dan 10 jaar, de infrastructuur moet 100 jaar meegaan. Het Exploitatie, Beheer & Onderhoudsmodel (EBO) van Lantis begint niet wanneer het lintje wordt doorgeknipt. Het begint al tijdens de ontwerp- en uitvoeringsfase. Doorheen dat hele proces spelen data een cruciale rol. Vooruitgang mag niet alleen zichtbaar zijn op onze werven, het moet ook meetbaar zijn in al onze werkprocessen.
Routeplan 2030: duurzame mobiliteit voor de Antwerpse Vervoerregio
Lantis kijkt verder. We nemen resoluut de regie in handen voor de hele Antwerpse Vervoerregio. Lokaal wordt regionaal, tijdelijk wordt duurzaam en mental shift wordt modal shift met het Routeplan 2030.
De Antwerpse Vervoerregio is met 1,1 miljoen inwoners de grootste en meest ambitieuze in Vlaanderen. In 2024 ondertekenden alle steden, gemeenten en stakeholders in de regio het Routeplan 2030, dat de weg uitstippelt naar een mobiliteitsmodel waarin gebruikers voor hun verplaatsingen eenvoudig kunnen kiezen uit een menu van vervoersopties en onderliggende infrastructuur.
De flankerende verkeersmaatregelen tijdens de Oosterweelwerken waren een belangrijke aanzet voor de modal shift. Lantis schakelt nog een versnelling hoger nu de impact van die werken groter en groter wordt. De modal shift in de regio wordt duurzaam.
Koen Helsen, schepen van mobiliteit, Kapellen
“Ook Kapellen is lid van de Vervoerregio Antwerpen. Ik waardeer het uitwisselen van ervaringen met andere gemeenten. De belangrijkste ingreep voor Kapellen was de komst van de elektrische deelfietsen van Donkey Republic. Dit hadden we als gemeente nooit op ons eentje kunnen realiseren; binnen de Vervoerregio was dat wel haalbaar.”
Baanbrekende werkgever
2024 was een groei-jaar voor Lantis als werkgever. Het aantal medewerkers nam toe en we investeerden volop in talentontwikkeling. Kennisdeling staat voorop, niet alleen intern. Lantis wil de bouwsector in ons land graag inspireren met lessons learned.
Voor het derde jaar op rij kregen we het label van ‘Baanbrekende Werkgever’. Lantis trok het afgelopen jaar 100 nieuwe collega’s aan, een netto groei van 40 medewerkers. We zorgen er ook voor dat de juiste m/v/x op de juiste plaats zit, en in de best mogelijke omstandigheden. We omarmen innovatie als hulpmiddel voor ons personeel en rollen als een van de eerste organisaties in Vlaanderen de slimme AI-werkpartner Copilot breed uit.
Met de Oosterweelcampus in de vroegere Sint-Jozefschool in Luchtbal kregen we er een nieuwe en inspirerende werkplek bij. De verhuis van 600 projectmedewerkers van Lantis, ROCO, Rinkoniên en Ocotech naar de nieuwe campus geeft de samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemers een extra boost.
Koen Versypt, projectdirecteur Rinkoniên Oosterweelknooppunt
“Voor ons is de Oosterweelcampus een comfortabele en inspirerende werkplek, van waaruit we efficiënt de werkzaamheden kunnen aansturen."- Koen Versypt, projectdirecteur Rinkoniên Oosterweelknooppunt.”
Digitale innovatie
De digitalisatie van de bouwwereld hinkt achter op andere sectoren. Ook op dit vlak wil Lantis een wegbereider zijn. Onze doelstellingen kunnen we alleen succesvol realiseren met een data gedreven organisatie. Dit betekent dat we data verzamelen, combineren en toegankelijk maken, zodat deze optimaal bruikbaar is. Dit doen we niet alleen, maar samen met onze aannemers.